YARGITAY'DAN DÖVİZ MAĞDURLARINA DESTEK!!!

Halit Özel Avukatlık & Arabuluculuk | Diyarbakır Avukatlık, Diyarbakır Arabuluculuk

Turkish English French German Russian

YARGITAY'DAN DÖVİZ MAĞDURLARINA DESTEK!!!

 

Yargıtay, binlerce dövizzedeyi ilgilendiren önemli bir karar aldı. 2007'de ev almak için bankadan TL yerine İsviçre Frangı alarak konut kredisi kullanan Ö... D...'in borcu, ani yükselme yüzünden %100 artınca büyük bir mağduriyet yaşadı. ... İsviçre Frangı'nın karşılığı olarak ...- TL ödeyeceğini hesaplayan D...'in yaklaşık %100 artış yüzünden borcu bir anda ...- TL'ye çıktı. Dönmez, bankaya başvurarak uyarlama yapılmasını istedi. Ancak banka bu talebi kabul etmeyip, taksitlerin artan İsviçre Frangı'na göre ödenmesini istedi. O dönemdeki İsviçre Frangı ve Japon Yeni üzerinden kredi kullanan çok sayıda dövizzede gibi mağdur olan D...'e yargıtayın aldığı kararla umut ışığı doğdu. Yargıtay, bankadan İsviçre Frangı cinsinden kullandığı konut kredisine uyarlama isteyen Ö... D...'in istediğini kabul edip, red kararı veren Tüketici Mahkemesi'nin kararını bozarak, davayla ilgili ayrıntılı inceleme istedi.

İ... 4'üncü Tüketici Mahkemesi'nde açılan "Tüketicinin Açtığı Sözleşmenin Uyarlaması" davası, mahkemenin daha önceki davalarda verdiği red kararıyla sonuçlandı. Hakim kararında, TL karşılığında dövizin değerinin artmasının öngörülemeyen bir durum olmadığı belirtilerek, Türk parası yerine döviz ile sözleşme yapan davalının, Türkiye'de geçmişte yaşanan yüksek enflasyon ve ekonomik krizler karşısında dövizde bu tür artışların öngörülebileceğini gerektiğini vurguladı. Davacı avukatı, duruşmalı yapılmak kaydıyla Tüketici Mahkemesi'nin verdiği karara itiraz ederek olayı Yargıtay Hukuk Dairesi'ne taşıdı.

Yargıtay bozma kararında, red kararı veren Tüketici Mahkemesi'nin kararını reddetti. Sözleşme şartlarında öngörülmez şekilde aşırı derece değişmesi durumunda hakime sözleşmeye müdahale etme görevinin de yüklendiğini hatırlatan Yargıtay, yerel mahkemeden iddia ve savunmalar doğrultusunda tarafların delilerini toplaması gerektiğini, delilleri tartışması ve neden kabul edip, neden kabul etmediğini de gerekçeklendirerek karar vermesini istedi.