YARGITAY: KREDİ KARTIYLA PARA SATANLAR, TEFECİ MUAMELESİ GÖRECEKLER!!!

Halit Özel Avukatlık & Arabuluculuk | Diyarbakır Avukatlık, Diyarbakır Arabuluculuk

Turkish English French German Russian

YARGITAY: KREDİ KARTIYLA PARA SATANLAR, TEFECİ MUAMELESİ GÖRECEKLER!!!

 

Son zamanlarda giderek yaygınlaşan, "kredi kartı ile para satma" olayında, "zincirleme şekilde tefecilik suçu işlendiği" gerekçesiyle, Türkiye genelinde "hapis cezaları"artmaya başladı. Halk arasında "POS tefecilik" olarak adlandırılan bu fiiller nedeniyle verilen hapis cezaları, Yargıtay'ca da onaylanıyor.

Kredi kartı ile alışveriş yapılmış gibi göstererek vatandaşa nakit verip karşılığında komisyon alan kuyumcu ve beyaz eşya satıcılar, artık tefeci muamelesi görecek. Yargıtay, aynı gün hiçbir satış yapmamasına rağmen POS cihazı üzerinden satış gerçekleştirilmiş gibi yapılan işlemde alınan komisyonla kredi kartının ait olduğu bankanın aldığı komisyonun karşılaştırılması gerektiğini, eğer fark varsa burada tefecilik suçunun oluştuğunu belirtti.

B...'da bir  kuyumculuk yapan sanığın pos cihazı tefeciliği yaptığı iddiasıyla yargılaması B... 2.Asliye Ceza Mahkemesi tarafından yapıldı. Yerel mahkeme, sanığın beraatine karar verdi. Karara yapılan itirazı görüşen Yargıtay 5.Ceza Dairesi, yerel mahkeme kararını oybirliğiyle bozdu. Dairenin bozma gerekçesinde kuyumcu olan sanığın işyerinde herhangi bir alışveriş yapılmadığı halde, yapılmış gibi gösterildiğini belirtti. Kararda, "Alışveriş yapılmış gibi kendilerine para ihtiyacı nedeniyle başvuran kişilere ait kredi kartlarıyla POS cihazı aracılığıyla işlem yapıp, gerçek olmayan bu alışveriş tutarından belli bir komisyon kesintisi yapıldığı"na dikkat çekti.

Yargıtay "Bu nedenle bankaya komisyon ödememeleri veya kredi kartı sahiplerinden aldıkları komisyon miktarından az ödemeleri halinde, eylemlerin kazanç elde etmek maksadıyla başkasına ödünç para verme niteliğinde olduğu kabul edilmelidir" dedi. Yargıtay, yerel mahkemeden sanıklara ait pos cihazlarının ait oldukları bankalara veya Bankalararası Kart Merkezi'ne başvurularak suç tarihinde yapılan işlemlerin talep edilmesini istedi.

Yargıtay, "Pos cihazlarından yapılan alışverişler karşılığında komisyon ödeyip ödemedikleri ve ödemişlerse miktarları sorulup gerektiğinde bilirkişiden ek rapor alınarak hasıl olacak sonuca göre hüküm kurulsun" dedi.

Haberlere konu olan Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin 28.02.2013 Tarihli 2012/3811 Esas 2013/1486 Karar sayılı içtihadının, mevzuat ve içtihat programımızda mevcut olduğunu belirtmek isteriz.